Приказ основних података о документу
Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta
dc.contributor.advisor | Mandinić, Zoran | |
dc.creator | Stojanović, Jelena | |
dc.date.accessioned | 2023-02-13T15:20:59Z | |
dc.date.available | 2023-02-13T15:20:59Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3154 | |
dc.description.abstract | Uvod: Važnu ulogu u nastanku karijesa igraju navike u ishrani i navike vezane za oralno zdravlje. Promene fizičko-hemijskih svojstava pljuvačke kao što su smanjen protok, pH i puferski kapacitet imaju značajan uticaj na razvoj karijesa. Cilj rada: Cilj ove studije bio je da utvrdi ulogu pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta. Materijal i metode: Navike u ishrani, sastav i redovnost obroka procenjeni su pomoću upitnika o ishrani. Oralno zdravlje studenata procenjeno je standardnim stomatološkim pregledom i određivanjem vrednosti KEP indeksa. Uzorci nestimulisane pljuvačke sakupljeni su radi određivanja puferskog kapaciteta i pH vrednosti standardnim laboratorijskim metodama. PomoćuGC saliva buffer check® testa određena je vrednost nestimulisane pljuvačke, puferski kapacitet i kolčina izlučene stimulisane pljuvačke. Statistička značajnost je određena na nivou p jednako ili manje od 0,05. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika, 77% čine osobe ženskog pola, preostalih 23% muškog. Između muškog i ženskog pola uvrđena je stastistički značajna razlika pH vrednosti izmerene pH metrom (p=0,006) i pH vrednosti izmerene GC saliva buffer check® testom (p=0,000). Statistički značajna razlika postoji u količini izlučene pljuvačke izmešu polova (p=0,036), pri čemu srednja vrednost količine pljuvačke kod muškog pola iznosi 8,1 ml/5 min, a ženskog 6,3ml/5min. Prosečna vrednost KEP indeksa kod žena iznosi 6 a kod muškaraca 4,25 i utvrđena je statistički značajna razlika (p=0,031). Značajna negativna korelacija postoji između pH vrednosti pljuvačke izmerene pH metrom i KEP indesa (p=0,044). KEP indeks se povećava konzumacijom slatkiša (p=0,026), ishrane s mesom (p=0,019) i dodatnim zaslađivanjem napitaka (p=0,024). Zaključak: U ovoj studijskoj populaciji ishrana utiče na razvoj karijesa. Niža vrednost KEP indeksa kod muškaraca kao i viša vrednost pH, viši puferski kapacitet i veća količina izlučene pljuvačke ukazuju na manji karijes rizik kod muškaraca. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | pH pljuvačke | sr |
dc.subject | Puferski kapacitet pljuvačke | sr |
dc.subject | KEP indeks | sr |
dc.subject | Studenti stomatologije | sr |
dc.title | Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |