Filipović, Jovana

Link to this page

Authority KeyName Variants
c5c3be9c-616a-4bfe-bf82-f54165bc0444
  • Filipović, Jovana (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji

Filipović, Jovana

(Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet, 2023)

TY  - THES
AU  - Filipović, Jovana
PY  - 2023
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3237
AB  - Opturacija kanala korena je završna faza endodontske terapije i podrazumeva definitivno punjenje kanala korena nakon adekvatne mehaničko-medikamentozne obrade. Osnovni materijal za punjenje kanala je gutaperka, koja zajedno sa različitim pastama treba da obezbedi trodimenzionalno hermetičko zaptivanje kanala. Pored toga, uloge pasti su i da poboljšaju marginalnu adaptaciju gutaperke za zidove kanala korena i time obezbede njihovu vezu, da ispune iregularnosti kanalskog sistema i ispune lateralne kanale korena, obezbede homogenost i kompaktnost opturacije, da onemoguće mikrocurenje i stvaranje mesta za rast i razvoj zaostalih mikroorganizama i spreče mogućnost reinfekcije.
Do danas, kalcijum silikatne paste su se pokazale kao jako dobar izbor, zahvaljujući njihovim osobinama, kao što su vezivanje u vlažnoj sredini, nerastvorljivost u tkivnim tečnostima, dimenzionalna stabilnost, adhezivnost, antimikrobnost, rendgenkontrastnost, kao i odgovarajuće radno vreme, vreme vezivanja i jednostavnost rukovanja.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3237
ER  - 
@misc{
author = "Filipović, Jovana",
year = "2023",
abstract = "Opturacija kanala korena je završna faza endodontske terapije i podrazumeva definitivno punjenje kanala korena nakon adekvatne mehaničko-medikamentozne obrade. Osnovni materijal za punjenje kanala je gutaperka, koja zajedno sa različitim pastama treba da obezbedi trodimenzionalno hermetičko zaptivanje kanala. Pored toga, uloge pasti su i da poboljšaju marginalnu adaptaciju gutaperke za zidove kanala korena i time obezbede njihovu vezu, da ispune iregularnosti kanalskog sistema i ispune lateralne kanale korena, obezbede homogenost i kompaktnost opturacije, da onemoguće mikrocurenje i stvaranje mesta za rast i razvoj zaostalih mikroorganizama i spreče mogućnost reinfekcije.
Do danas, kalcijum silikatne paste su se pokazale kao jako dobar izbor, zahvaljujući njihovim osobinama, kao što su vezivanje u vlažnoj sredini, nerastvorljivost u tkivnim tečnostima, dimenzionalna stabilnost, adhezivnost, antimikrobnost, rendgenkontrastnost, kao i odgovarajuće radno vreme, vreme vezivanja i jednostavnost rukovanja.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3237"
}
Filipović, J.. (2023). Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3237
Filipović J. Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji. 2023;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3237 .
Filipović, Jovana, "Paste za opturaciju kanala u današnjoj endodontskoj terapiji" (2023),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3237 .