Приказ основних података о документу

Klinička efikasnost kompleksa NovaMin® na dentinsku hiperosetljivost

dc.creatorMarković, Dejan
dc.creatorPerić, Tamara
dc.creatorPetrović, Bojan
dc.date.accessioned2020-07-02T12:24:22Z
dc.date.available2020-07-02T12:24:22Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1451-3439
dc.identifier.urihttps://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/1494
dc.description.abstractDentin hypersensitivity is a significant clinical problem in dentistry because it affects a large percentage of the population. The aim of the study was to evaluate the efficiency of calcium sodium phosphosilicate complex (NovaMin) in reducing dentin hypersensitivity. Material and methods Thirty subjects ranging in age from 19 to 69 years were included in the study. Thermal and tactile stimuli were used to measure the pain using a visual-analogue scale score (VAS). NovaMin was professionally applied during the first visit, and the patients were instructed to use the dentifrice with the same active ingredient for 4 weeks. Measurements were obtained at baseline, 1, 2 and 6 weeks. Results Cold food and beverages (89%), sweets (50%), tactile stimuli (43%), warm (29%), citric food and beverages were identified as the major causes of the dentin hypersensitivity. At the first visit the average value of dentin sensitivity in tested teeth was 6.6±1.5 according to VAS. After the first application of Novamin a statistically significant decrease in sensitivity was recorded (VAS-4.1±1.5, p lt 0.0001). At each check-up the progressive decrease in teeth sensitivity was observed (p lt 0.0001). Conclusion Novamin is efficient in reducing dentin hypersensitivity.en
dc.description.abstractDentinska hiperosetljivost značajan je klinički problem, budući da se javlja kod velikog dela populacije. Cilj rada bio je da se ispita uticaj kompleksa kalcijum-natrijum-fosfosilikata (NovaMin®) na dentinsku hiperosetljivost. U istraživanje je bilo uključeno 30 pacijenata, uzrasta 1968 godina, sa osetljivošću zuba. Osetljivost na taktilne i termičke nadražaje ocenjivana je na osnovu vizuelno-analogne skale. Aplikacija preparata NovaMin® obavljena je u toku prve posete, nakon čega su pacijenti tokom 28 dana koristili zubnu pastu sa istom aktivnom supstancijom. Kontrolni pregledi su obavljani nakon 7, 14 i 28 dana. Najčešći uzroci osetljivosti bili su hladna hrana i napici (89%), slatko (50%), dodir (43%), topla hrana (29%) ili kisela hrana i napici (11%). Na prvom pregledu osetljivost ispitivanih zuba iznosila je 6,6±1,5 po vizelno-analognoj skali. Nakon prve aplikacije preparata, osetljivost je smanjena na 4,1±1,5 po VAS (p lt 0,0001). Na kontrolnim pregledima ustanovljeno je progresivno smanjenje osetljivosti zuba (p lt 0,0001). Kompleks kalcijum-natrijum-fosfosilikat pokazuje znatan uticaj na smanjenje dentinske hiperosetljivosti.sr
dc.publisherDruštvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceStomatološki informator
dc.subjectdentin sensitivityen
dc.subjectpain measurementen
dc.subjectdentifricesen
dc.subjectdentin desensitizing agentsen
dc.subjectsilicates + chemistryen
dc.subjectcalcium compounds + chemistryen
dc.subjectdentinska hiperosetljivostsr
dc.subjectmerenje bolasr
dc.subjectpaste za zubesr
dc.subjectsilikati + hemijasr
dc.subjectjedinjenja kalcijuma + hemijasr
dc.titleComplex on dentin hypersensitivity clinical efficiency of NovaMin®en
dc.titleKlinička efikasnost kompleksa NovaMin® na dentinsku hiperosetljivostsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПетровић, Бојан; Марковић, Дејан; Перић, Тамара; Клиничка ефикасност комплекса НоваМин® на дентинску хиперосетљивост; Клиничка ефикасност комплекса НоваМин® на дентинску хиперосетљивост;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue25
dc.citation.spage5
dc.citation.epage10
dc.citation.other15(25): 5-10
dc.citation.rankM53
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_1494
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу