Приказ основних података о документу

In vitro ispitivanje kapilariteta rastvora korišćenih u stomatološkoj praksi u odnosu na temperaturu i koncentraciju

dc.creatorIlić, Dragan
dc.creatorAnđelski-Radičević, Biljana
dc.date.accessioned2020-07-02T13:24:53Z
dc.date.available2020-07-02T13:24:53Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn0350-3208
dc.identifier.urihttps://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/2434
dc.description.abstractIntroduction. Having in mind existence of miniature spaces less than 500 microns within oral cavity (dental canalicular spaces, gaps, gingival sulcus), prone to food agglomeration and pathogenic microbes, the aim of this research was to measure the capillarity effect of the common dental solutions. Material and methods. The next solutions were tested: distilled water - DW and saline solution - SS at the 20 and 38˚ C; ethul alcohol - EA, hydrogen peroxide - HP and chlorhexidine digluconate - CHX, at different concentrations and with two temperature regimes (20˚ and 38˚ C). Measurement of capillary effect was done by 0.4mm diameter capillary tube at nine samples of each solution. Statistic analysis was done by ANOVA and Tukey HSD test and 0.05 level of confidence. Results. The highest rise of solution capillary column (20˚-38˚ C) exposed 20% CHX (9,8mm) and the lowest for DW (0,6mm). The rise of solution column of 20% CHX was statistically significant in comparison to SS and 3% HP (p lt 0,05). Conclusion. Warming of all tested solutions to the level of 380C capillary effect is evident. The capillary power was significantly expressed at 20% CHX in comparison to the lower concentration (0.2% CHX). Dilution of 96% EA to lower value (70%) resulted in significantly lower capillary effect, but only at 38˚ C.en
dc.description.abstractUvod. Uzimajući u obzir da je veličina minijaturnih prostora u usnoj duplji često manja od 500 mikrona (kanalikularni prostori, zjapovi, gingivni sulkus itd.) i podložna sakupljanju hrane i patogenih mikroba, za cilj ovog rada je postavljeno ispitivanje veličine kapilarnosti rastvora koji se najčešće koriste u stomatološkoj kliničkoj praksi. Materijal i metode. Ispitivani su rastvori: destilovana voda - DV i fiziološki rastvor - FR na dva temperaturna nivoa (20˚ i 38˚ C), a etilalkohol - EA, vodonikperoksid - VP i hlorheksidin diglukonat - HH pri različitim koncentracijama i na dva temperaturna nivoa (20˚ i 38˚ C). Merenje visine kapilarnog stuba vršeno je kapilarom prečnika 0,4mm na devet uzoraka za svaki rastvor, nakon čega su vrednosti statistički obrađene (ANOVA i Tukey HSD test na nivou poverenja od 0,05). Rezultati. Najveći skok visine kapilarnog stuba rastvora (20-38˚ C) pokazao je 20% HH (9,8mm) a najmanji DV (0,6mm). Porast kapilarnog stuba kod 20% HH bio je statistički značajno veći u odnosu na FR i 3% VP (p lt 0,05). Zaključak. Zagrevanjem rastvora na 380C postiže se porast kapilariteta kod svih rastvora, pri čemu je on bio značajan kod 20% HH u odnosu na nižu koncentraciju - 0,2% HH. Razblaženjem 96% EA na 70% dobijen je efekat znatnog smanjenja kapilarnosti, ali samo na 38˚ C.sr
dc.publisherKomora zdravstvenih ustanova Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZdravstvena zaštita
dc.subjectcapillarityen
dc.subjectchlorhexidineen
dc.subjectdistilled wateren
dc.subjectsaline solutionen
dc.subjectethуl alcoholen
dc.subjecthydrogen peroxideen
dc.subjectdisinfectanten
dc.subjectkapilaritetsr
dc.subjecthlorheksidinsr
dc.subjectvodonik peroksidsr
dc.subjectfiziološki rastvorsr
dc.subjectdestilovana vodasr
dc.subjectetilalkoholsr
dc.subjectdezinficijenssr
dc.titleThe study of capillarity on several dental solutions: An in vitro studyen
dc.titleIn vitro ispitivanje kapilariteta rastvora korišćenih u stomatološkoj praksi u odnosu na temperaturu i koncentracijusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractИлић, Драган; Aнђелски-Радичевић, Биљана; Ин витро испитивање капиларитета раствора коришћених у стоматолошкој пракси у односу на температуру и концентрацију; Ин витро испитивање капиларитета раствора коришћених у стоматолошкој пракси у односу на температуру и концентрацију;
dc.citation.volume48
dc.citation.issue2
dc.citation.spage1
dc.citation.epage6
dc.citation.other48(2): 1-6
dc.citation.rankM53
dc.identifier.doi10.5937/ZZ1902001I
dc.identifier.fulltexthttps://smile.stomf.bg.ac.rs/bitstream/id/962/2429.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу