SMILE – Repository of the Faculty of Dental Medicine
University of Belgrade - Faculty of Dental Medicine
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hemosenzitivnost oralnog područja

Authorized Users Only
2019
Authors
Dragić, Momčilo
Contributors
Brajović, Gavrilo
Bachelor Thesis (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Receptori čula ukusa su transmembranski proteini koji vezuju molekule i jone i daju osećaj za pet vrsta ukusa. Slani ukus potiče od kuhinjske soli, natrijum-hlorida. Kiseo ukus uzrokovan je kiselinama ili vodonikovim jonima. Supstance koje uzrokuju ukus slatkog su organska jedinjenja kao na primer šećeri, alkoholi, aldehidi, ketoni. Osećaj gorkog izazivaju organske supstance dugih lanaca koje sadrže azot i alkaloidi. Umami ukus pored glutamata izazivaju inozin-5-monofosfat i gvanilo-5-monofosfat. Kontakt ukusne supstance sa ukusnim dlačicama dovodi do delimičnog gubitka negativnog potencijala, odnosno do depolarizacije ukusne ćelije. Pad negativnog potencijala srazmeran je koncentraciji ukusne supstance. Kontakt sa ukusnim stimulusom u deliću sekunde izaziva maksimalno povećanje učestalosti impulsa u nervnom vlaknu, ali se u naredne dve sekunde javlja adaptacija. To znači da ukusni nerv odmah prenosi jak signal, a kasnije mnogo slabiji trajan signal, i to sve dok je ukusni pupoljak izl...ožen stimulusu. Jezik je inervisan preko tri kranijalna nerva: chorde tympani grane nervusa facialisa (VII), glossopharyngeusa (IX) i vagusa (X). Ovi nervi nose informacije u nucleus tractus solitari, odakle informacije odlaze u više delove centralnog nervnog sistema. Iz nucleusa tractusa solitariusa polaze neuroni drugog reda do talamusa. Odatle polaze neuroni trećeg reda do postcentralne vijuge u parijetalnoj kori i ulaze u Silvijevu brazdu i operkuloinsularno područje kore mozga.

Keywords:
Čulo ukusa
Source:
2019
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686
URI
https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/2686
Collections
  • Završni radovi
Institution/Community
Stomatološki fakultet
TY  - THES
AU  - Dragić, Momčilo
PY  - 2019
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/2686
AB  - Receptori čula ukusa su transmembranski proteini koji vezuju molekule i jone i daju osećaj za pet vrsta ukusa. Slani ukus potiče od kuhinjske soli, natrijum-hlorida. Kiseo ukus uzrokovan je kiselinama ili vodonikovim jonima. Supstance koje uzrokuju ukus slatkog su organska jedinjenja kao na primer šećeri, alkoholi, aldehidi, ketoni. Osećaj gorkog izazivaju organske supstance dugih lanaca koje sadrže azot i alkaloidi. Umami ukus pored glutamata izazivaju inozin-5-monofosfat i gvanilo-5-monofosfat. Kontakt ukusne supstance sa ukusnim dlačicama dovodi do delimičnog gubitka negativnog potencijala, odnosno do depolarizacije ukusne ćelije. Pad negativnog potencijala srazmeran je koncentraciji ukusne supstance. Kontakt sa ukusnim stimulusom u deliću sekunde izaziva maksimalno povećanje učestalosti impulsa u nervnom vlaknu, ali se u naredne dve sekunde javlja adaptacija. To znači da ukusni nerv odmah prenosi jak signal, a kasnije mnogo slabiji trajan signal, i to sve dok je ukusni pupoljak izložen stimulusu. Jezik je inervisan preko tri kranijalna nerva: chorde tympani  grane  nervusa facialisa (VII), glossopharyngeusa (IX) i vagusa (X). Ovi nervi nose informacije u nucleus tractus solitari, odakle informacije odlaze u više delove centralnog nervnog sistema. Iz nucleusa tractusa solitariusa polaze neuroni drugog reda do talamusa. Odatle polaze neuroni trećeg reda do postcentralne vijuge u parijetalnoj kori i ulaze u Silvijevu brazdu i operkuloinsularno područje kore mozga.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Hemosenzitivnost oralnog područja
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686
ER  - 
@misc{
author = "Dragić, Momčilo",
year = "2019",
abstract = "Receptori čula ukusa su transmembranski proteini koji vezuju molekule i jone i daju osećaj za pet vrsta ukusa. Slani ukus potiče od kuhinjske soli, natrijum-hlorida. Kiseo ukus uzrokovan je kiselinama ili vodonikovim jonima. Supstance koje uzrokuju ukus slatkog su organska jedinjenja kao na primer šećeri, alkoholi, aldehidi, ketoni. Osećaj gorkog izazivaju organske supstance dugih lanaca koje sadrže azot i alkaloidi. Umami ukus pored glutamata izazivaju inozin-5-monofosfat i gvanilo-5-monofosfat. Kontakt ukusne supstance sa ukusnim dlačicama dovodi do delimičnog gubitka negativnog potencijala, odnosno do depolarizacije ukusne ćelije. Pad negativnog potencijala srazmeran je koncentraciji ukusne supstance. Kontakt sa ukusnim stimulusom u deliću sekunde izaziva maksimalno povećanje učestalosti impulsa u nervnom vlaknu, ali se u naredne dve sekunde javlja adaptacija. To znači da ukusni nerv odmah prenosi jak signal, a kasnije mnogo slabiji trajan signal, i to sve dok je ukusni pupoljak izložen stimulusu. Jezik je inervisan preko tri kranijalna nerva: chorde tympani  grane  nervusa facialisa (VII), glossopharyngeusa (IX) i vagusa (X). Ovi nervi nose informacije u nucleus tractus solitari, odakle informacije odlaze u više delove centralnog nervnog sistema. Iz nucleusa tractusa solitariusa polaze neuroni drugog reda do talamusa. Odatle polaze neuroni trećeg reda do postcentralne vijuge u parijetalnoj kori i ulaze u Silvijevu brazdu i operkuloinsularno područje kore mozga.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Hemosenzitivnost oralnog područja",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686"
}
Dragić, M.. (2019). Hemosenzitivnost oralnog područja. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686
Dragić M. Hemosenzitivnost oralnog područja. 2019;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686 .
Dragić, Momčilo, "Hemosenzitivnost oralnog područja" (2019),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2686 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB