SMILE – Repository of the Faculty of Dental Medicine
University of Belgrade - Faculty of Dental Medicine
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fiziološki značaj pljuvačke

Authorized Users Only
2020
Authors
Bogdanović, Mladen
Contributors
Brajović, Gavrilo
Bachelor Thesis (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Pljuvačka predstavlja jedan od najvažnijih činilaca u očuvanju oralnog zdravlja. Nažalost, njen značaj se često potcenjuje ali ukoliko dođe do kvalitativnih i kvantitativnih promena u njenom sastavu to ostavlja dramatične posledice kako po meka, tako i po tvrda oralna tkiva. Pljuvačka sadrži nekoliko desetina biološki aktivnih molekula čija se delovanja često preklapaju i koji deluju sinergistički i nemoguće je izdvojiti samo jedan njen sastojak koji bi objasnio, bar delimično, čitav spektar njenog delovanja. Zaštita oralnih struktura je možda jedna od njenih najznačajnijih uloga. Komponente nespecifične i specifične imunosti pljuvačke često daju udružen odgovor protiv različitih patogena (bilo da su u pitanju bakterije, virusi ili gljivice) što dovodi do njihove efikasne eliminacije iz usne duplje, ali čak i ako dođe do oštećenja njenih struktura procesi reparacije oralnih tkiva su promptni (zahvaljujući prisustvu brojnih faktora rasta). Pljuvačka zatim učestvuje i u početnim fazama ...digestije hrane najpre tako što olakšava pokrete oralnih struktura koji su važni za proces žvakanja (svojim lubrikantnim delovanjem), zatim omogućava formiranje bolusa, doprema enzime koje učestvuju u razlaganju skroba, glikogena i prirodno emulgovanih masti i konačno omogućava da osetimo ukus hrane što povratno može uticati na sam proces žvakanja i na vreme zadržavanja hrane u ustima. Pljuvačka sadrži i sastojke kojima se odupire promenama svoje pH vrednosti i na taj način doprinosi očuvanju integriteta i funkcionisanju oralnih struktura. Dodatno, ona predstavlja i svojevrstan rezervoar jona, koji ulaze u sastav kristala hidroksiapatita, i po potrebi ih stavlja na raspolaganje tvrdim zubnim tkivima i na taj način potpomaže u održavanju njihove strukture. Zbog sličnosti u sastavu sa krvnom plazmom (od koje i nastaje) neinvazivno uzet uzorak pljuvačke može poslužiti i u dijagnostičke svrhe.

Keywords:
Pljuvačka / Uloga pljuvačke
Source:
2020
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832
URI
https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/2832
Collections
  • Završni radovi
Institution/Community
Stomatološki fakultet
TY  - THES
AU  - Bogdanović, Mladen
PY  - 2020
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/2832
AB  - Pljuvačka predstavlja jedan od najvažnijih činilaca u očuvanju oralnog zdravlja.
Nažalost, njen značaj se često potcenjuje ali ukoliko dođe do kvalitativnih i kvantitativnih promena u njenom sastavu to ostavlja dramatične posledice kako po meka, tako i po tvrda oralna tkiva. Pljuvačka sadrži nekoliko desetina biološki aktivnih molekula čija se delovanja često preklapaju i koji deluju sinergistički i nemoguće je izdvojiti samo jedan njen sastojak koji bi objasnio, bar delimično, čitav spektar njenog delovanja. Zaštita oralnih struktura je možda jedna od njenih najznačajnijih uloga. Komponente nespecifične i specifične imunosti pljuvačke često daju udružen odgovor protiv različitih patogena (bilo da su u pitanju bakterije, virusi ili gljivice) što dovodi do njihove efikasne eliminacije iz usne duplje, ali čak i ako dođe do oštećenja njenih struktura procesi reparacije oralnih tkiva su promptni (zahvaljujući prisustvu brojnih faktora rasta). Pljuvačka zatim učestvuje i u početnim fazama digestije hrane najpre tako što olakšava pokrete oralnih struktura koji su važni za proces žvakanja (svojim lubrikantnim delovanjem), zatim omogućava formiranje bolusa, doprema enzime koje učestvuju u razlaganju skroba, glikogena i prirodno emulgovanih masti i konačno omogućava da osetimo ukus hrane što povratno može uticati na sam proces žvakanja i na vreme zadržavanja hrane u ustima. Pljuvačka sadrži i sastojke kojima se odupire promenama svoje pH vrednosti i na taj način doprinosi očuvanju integriteta i funkcionisanju oralnih struktura. Dodatno, ona predstavlja i svojevrstan rezervoar jona, koji ulaze u sastav kristala hidroksiapatita, i po potrebi ih stavlja na raspolaganje tvrdim zubnim tkivima i na taj način potpomaže u održavanju njihove strukture. Zbog sličnosti u sastavu sa krvnom plazmom (od koje i nastaje) neinvazivno uzet uzorak pljuvačke može poslužiti i u dijagnostičke svrhe.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Fiziološki značaj pljuvačke
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832
ER  - 
@misc{
author = "Bogdanović, Mladen",
year = "2020",
abstract = "Pljuvačka predstavlja jedan od najvažnijih činilaca u očuvanju oralnog zdravlja.
Nažalost, njen značaj se često potcenjuje ali ukoliko dođe do kvalitativnih i kvantitativnih promena u njenom sastavu to ostavlja dramatične posledice kako po meka, tako i po tvrda oralna tkiva. Pljuvačka sadrži nekoliko desetina biološki aktivnih molekula čija se delovanja često preklapaju i koji deluju sinergistički i nemoguće je izdvojiti samo jedan njen sastojak koji bi objasnio, bar delimično, čitav spektar njenog delovanja. Zaštita oralnih struktura je možda jedna od njenih najznačajnijih uloga. Komponente nespecifične i specifične imunosti pljuvačke često daju udružen odgovor protiv različitih patogena (bilo da su u pitanju bakterije, virusi ili gljivice) što dovodi do njihove efikasne eliminacije iz usne duplje, ali čak i ako dođe do oštećenja njenih struktura procesi reparacije oralnih tkiva su promptni (zahvaljujući prisustvu brojnih faktora rasta). Pljuvačka zatim učestvuje i u početnim fazama digestije hrane najpre tako što olakšava pokrete oralnih struktura koji su važni za proces žvakanja (svojim lubrikantnim delovanjem), zatim omogućava formiranje bolusa, doprema enzime koje učestvuju u razlaganju skroba, glikogena i prirodno emulgovanih masti i konačno omogućava da osetimo ukus hrane što povratno može uticati na sam proces žvakanja i na vreme zadržavanja hrane u ustima. Pljuvačka sadrži i sastojke kojima se odupire promenama svoje pH vrednosti i na taj način doprinosi očuvanju integriteta i funkcionisanju oralnih struktura. Dodatno, ona predstavlja i svojevrstan rezervoar jona, koji ulaze u sastav kristala hidroksiapatita, i po potrebi ih stavlja na raspolaganje tvrdim zubnim tkivima i na taj način potpomaže u održavanju njihove strukture. Zbog sličnosti u sastavu sa krvnom plazmom (od koje i nastaje) neinvazivno uzet uzorak pljuvačke može poslužiti i u dijagnostičke svrhe.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Fiziološki značaj pljuvačke",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832"
}
Bogdanović, M.. (2020). Fiziološki značaj pljuvačke. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832
Bogdanović M. Fiziološki značaj pljuvačke. 2020;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832 .
Bogdanović, Mladen, "Fiziološki značaj pljuvačke" (2020),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_2832 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB