SMILE – Repository of the Faculty of Dental Medicine
University of Belgrade - Faculty of Dental Medicine
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ishrana i oralno zdravlje

Authorized Users Only
2022
Authors
Janković, Biljana
Contributors
Jovanović, Svetlana
Bachelor Thesis (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja. Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane ishranom u...tiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće 39,4%, a povrće 50,2 %.

Keywords:
Oralno zdravlje / Ishrana
Source:
2022
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
URI
https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077
Collections
  • Završni radovi
Institution/Community
Stomatološki fakultet
TY  - THES
AU  - Janković, Biljana
PY  - 2022
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077
AB  - Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Ishrana i oralno zdravlje
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
ER  - 
@misc{
author = "Janković, Biljana",
year = "2022",
abstract = "Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Ishrana i oralno zdravlje",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077"
}
Janković, B.. (2022). Ishrana i oralno zdravlje. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
Janković B. Ishrana i oralno zdravlje. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .
Janković, Biljana, "Ishrana i oralno zdravlje" (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB