Ishrana i oralno zdravlje
Само за регистроване кориснике
2022
Дипломски рад (Објављена верзија)

Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom u...tiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %.
Кључне речи:
Oralno zdravlje / IshranaИзвор:
2022Издавач:
- Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
Колекције
Институција/група
Stomatološki fakultetTY - THES AU - Janković, Biljana PY - 2022 UR - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077 AB - Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja. Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće 39,4%, a povrće 50,2 %. PB - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet T1 - Ishrana i oralno zdravlje UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 ER -
@misc{ author = "Janković, Biljana", year = "2022", abstract = "Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja. Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće 39,4%, a povrće 50,2 %.", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet", title = "Ishrana i oralno zdravlje", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077" }
Janković, B.. (2022). Ishrana i oralno zdravlje. Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
Janković B. Ishrana i oralno zdravlje. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .
Janković, Biljana, "Ishrana i oralno zdravlje" (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .