SMILE - Репозиторијум Стоматолошког факултета
Универзитет у Београду - Стоматолошки факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • Преглед записа
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ishrana i oralno zdravlje

Само за регистроване кориснике
2022
Аутори
Janković, Biljana
Остала ауторства
Jovanović, Svetlana
Дипломски рад (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja. Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane ishranom u...tiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće 39,4%, a povrće 50,2 %.

Кључне речи:
Oralno zdravlje / Ishrana
Извор:
2022
Издавач:
  • Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
URI
https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077
Колекције
  • Završni radovi
Институција/група
Stomatološki fakultet
TY  - THES
AU  - Janković, Biljana
PY  - 2022
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077
AB  - Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Ishrana i oralno zdravlje
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
ER  - 
@misc{
author = "Janković, Biljana",
year = "2022",
abstract = "Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Ishrana i oralno zdravlje",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077"
}
Janković, B.. (2022). Ishrana i oralno zdravlje. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
Janković B. Ishrana i oralno zdravlje. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .
Janković, Biljana, "Ishrana i oralno zdravlje" (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О SMILE – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О SMILE – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB