dc.description.abstract | Svrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja.
Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja
ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u
preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja
gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su
veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što
ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je
saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih
hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim
zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod
oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana
prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane
ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se
povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i
sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora
biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno
mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni
se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva
Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko
i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće
39,4%, a povrće 50,2 %. | sr |