Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.contributor.advisorJovanović, Svetlana
dc.creatorJanković, Biljana
dc.date.accessioned2022-03-21T14:33:12Z
dc.date.available2022-03-21T14:33:12Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3077
dc.description.abstractSvrha rada je da ukaže na značaj ishrane kao odrednice oralnog zdravlja. Pravilna ishrana je jedan od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja ljudi i ona se ogleda u optimalnom dnevnom unosu raznovrsnih hranljivih materija u preporučenim količinama, pripremljenih na odgovarajući način u cilju obezbeđivanja gradivnih, energetskih i protektivnih potreba organizma. Ugljeni hidrati koji su veoma zastupljeni u ljudskoj ishrani su etiološki faktor za nastanak karijesa zato što ih kariogene bakterije lako fermentuju. Od svih šećera u ishrani najkariogenija je saharoza. Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje da se smanji unos ugljenih hidrata na ispod 10% dnevnih potreba organizma ili da se zamene veštačkim zaslađivačima u najzastupljenijim namirnicama koje se koriste u ishrani. Kod oboljenja usne duplje kao što su karijes, erozije zuba i parodontalne bolesti ishrana prestavlja jedan od glavnih etioloških faktora. Bolesti usne duplje koje su izazane ishranom utiču i na psihičko zdravlje bolesnika. Kod trudnoće i laktacije gde se povećavaju nutritivne potrebe ishrana je od esencijalne važnosti za razvoj primarne i sekundarne denticije. Kod specifičnih bolesti kao sto je dijabetes unos šećera mora biti strogo kontrolisan. Primena fluorida u prevenciji karijesa zauzima značajno mesto zbog njegove sposobnosti da ojača gleđ zuba tako što gradi fluoroapatit. Oni se mogu dodati u vodu za piće, mleko i so. Što se tiče navika u ishrani stanovništva Srbije utvrđeno je da 83,8 % odraslog stanovništva svakodnevno doručkuje, a mleko i mlečne proizvode redovno konzumira 41,8%, beli hleb 86,2%, ribu 33,3%, voće 39,4%, a povrće 50,2 %.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Stomatološki fakultetsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectOralno zdravljesr
dc.subjectIshranasr
dc.titleIshrana i oralno zdravljesr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3077
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu