SMILE – Repository of the Faculty of Dental Medicine
University of Belgrade - Faculty of Dental Medicine
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
  •   SMILE
  • Stomatološki fakultet
  • Završni radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta

Authorized Users Only
2022
Authors
Stojanović, Jelena
Contributors
Mandinić, Zoran
Bachelor Thesis (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Uvod: Važnu ulogu u nastanku karijesa igraju navike u ishrani i navike vezane za oralno zdravlje. Promene fizičko-hemijskih svojstava pljuvačke kao što su smanjen protok, pH i puferski kapacitet imaju značajan uticaj na razvoj karijesa. Cilj rada: Cilj ove studije bio je da utvrdi ulogu pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta. Materijal i metode: Navike u ishrani, sastav i redovnost obroka procenjeni su pomoću upitnika o ishrani. Oralno zdravlje studenata procenjeno je standardnim stomatološkim pregledom i određivanjem vrednosti KEP indeksa. Uzorci nestimulisane pljuvačke sakupljeni su radi određivanja puferskog kapaciteta i pH vrednosti standardnim laboratorijskim metodama. PomoćuGC saliva buffer check® testa određena je vrednost nestimulisane pljuvačke, puferski kapacitet i kolčina izlučene stimulisane pljuvačke. Statistička značajnost je određena na nivou p jednako ili manje od 0,05. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika, 77% čin...e osobe ženskog pola, preostalih 23% muškog. Između muškog i ženskog pola uvrđena je stastistički značajna razlika pH vrednosti izmerene pH metrom (p=0,006) i pH vrednosti izmerene GC saliva buffer check® testom (p=0,000). Statistički značajna razlika postoji u količini izlučene pljuvačke izmešu polova (p=0,036), pri čemu srednja vrednost količine pljuvačke kod muškog pola iznosi 8,1 ml/5 min, a ženskog 6,3ml/5min. Prosečna vrednost KEP indeksa kod žena iznosi 6 a kod muškaraca 4,25 i utvrđena je statistički značajna razlika (p=0,031). Značajna negativna korelacija postoji između pH vrednosti pljuvačke izmerene pH metrom i KEP indesa (p=0,044). KEP indeks se povećava konzumacijom slatkiša (p=0,026), ishrane s mesom (p=0,019) i dodatnim zaslađivanjem napitaka (p=0,024). Zaključak: U ovoj studijskoj populaciji ishrana utiče na razvoj karijesa. Niža vrednost KEP indeksa kod muškaraca kao i viša vrednost pH, viši puferski kapacitet i veća količina izlučene pljuvačke ukazuju na manji karijes rizik kod muškaraca.

Keywords:
pH pljuvačke / Puferski kapacitet pljuvačke / KEP indeks / Studenti stomatologije
Source:
2022
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154
URI
https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3154
Collections
  • Završni radovi
Institution/Community
Stomatološki fakultet
TY  - THES
AU  - Stojanović, Jelena
PY  - 2022
UR  - https://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3154
AB  - Uvod: Važnu ulogu u nastanku karijesa igraju navike u ishrani i navike vezane za oralno zdravlje. Promene fizičko-hemijskih svojstava pljuvačke kao što su smanjen protok, pH i puferski kapacitet imaju značajan uticaj na razvoj karijesa. Cilj rada: Cilj ove studije bio je da utvrdi ulogu pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta.
Materijal i metode: Navike u ishrani, sastav i redovnost obroka procenjeni su pomoću upitnika o ishrani. Oralno zdravlje studenata procenjeno je standardnim stomatološkim pregledom i određivanjem vrednosti KEP indeksa. Uzorci nestimulisane pljuvačke sakupljeni su radi određivanja puferskog kapaciteta i pH vrednosti standardnim laboratorijskim metodama. PomoćuGC saliva buffer check® testa određena je vrednost nestimulisane pljuvačke, puferski kapacitet i kolčina izlučene stimulisane pljuvačke. Statistička značajnost je određena na nivou p jednako ili manje od 0,05. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika, 77% čine osobe ženskog pola, preostalih 23% muškog. Između muškog i ženskog pola uvrđena je stastistički značajna razlika pH vrednosti izmerene pH metrom (p=0,006) i pH vrednosti izmerene GC saliva buffer check® testom (p=0,000). Statistički značajna razlika postoji u količini izlučene pljuvačke izmešu polova (p=0,036), pri čemu srednja vrednost količine pljuvačke kod muškog pola iznosi 8,1 ml/5 min, a ženskog 6,3ml/5min. Prosečna vrednost KEP indeksa kod žena iznosi 6 a kod muškaraca 4,25 i utvrđena je statistički značajna razlika (p=0,031). Značajna negativna korelacija postoji između pH vrednosti pljuvačke izmerene pH metrom i KEP indesa (p=0,044). KEP indeks se povećava konzumacijom slatkiša (p=0,026), ishrane s mesom (p=0,019) i dodatnim zaslađivanjem napitaka (p=0,024). Zaključak: U ovoj studijskoj populaciji ishrana utiče na razvoj karijesa. Niža vrednost KEP indeksa kod muškaraca kao i viša vrednost pH, viši puferski kapacitet i veća količina izlučene pljuvačke ukazuju na manji karijes rizik kod muškaraca.
PB  - Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet
T1  - Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154
ER  - 
@misc{
author = "Stojanović, Jelena",
year = "2022",
abstract = "Uvod: Važnu ulogu u nastanku karijesa igraju navike u ishrani i navike vezane za oralno zdravlje. Promene fizičko-hemijskih svojstava pljuvačke kao što su smanjen protok, pH i puferski kapacitet imaju značajan uticaj na razvoj karijesa. Cilj rada: Cilj ove studije bio je da utvrdi ulogu pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta.
Materijal i metode: Navike u ishrani, sastav i redovnost obroka procenjeni su pomoću upitnika o ishrani. Oralno zdravlje studenata procenjeno je standardnim stomatološkim pregledom i određivanjem vrednosti KEP indeksa. Uzorci nestimulisane pljuvačke sakupljeni su radi određivanja puferskog kapaciteta i pH vrednosti standardnim laboratorijskim metodama. PomoćuGC saliva buffer check® testa određena je vrednost nestimulisane pljuvačke, puferski kapacitet i kolčina izlučene stimulisane pljuvačke. Statistička značajnost je određena na nivou p jednako ili manje od 0,05. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika, 77% čine osobe ženskog pola, preostalih 23% muškog. Između muškog i ženskog pola uvrđena je stastistički značajna razlika pH vrednosti izmerene pH metrom (p=0,006) i pH vrednosti izmerene GC saliva buffer check® testom (p=0,000). Statistički značajna razlika postoji u količini izlučene pljuvačke izmešu polova (p=0,036), pri čemu srednja vrednost količine pljuvačke kod muškog pola iznosi 8,1 ml/5 min, a ženskog 6,3ml/5min. Prosečna vrednost KEP indeksa kod žena iznosi 6 a kod muškaraca 4,25 i utvrđena je statistički značajna razlika (p=0,031). Značajna negativna korelacija postoji između pH vrednosti pljuvačke izmerene pH metrom i KEP indesa (p=0,044). KEP indeks se povećava konzumacijom slatkiša (p=0,026), ishrane s mesom (p=0,019) i dodatnim zaslađivanjem napitaka (p=0,024). Zaključak: U ovoj studijskoj populaciji ishrana utiče na razvoj karijesa. Niža vrednost KEP indeksa kod muškaraca kao i viša vrednost pH, viši puferski kapacitet i veća količina izlučene pljuvačke ukazuju na manji karijes rizik kod muškaraca.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet",
title = "Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154"
}
Stojanović, J.. (2022). Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta. 
Univerzitet u Beogradu, Stomatološki fakultet..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154
Stojanović J. Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154 .
Stojanović, Jelena, "Uloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta" (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About Smile – School of dental Medicine dIgitaL archivE | Send Feedback

OpenAIRERCUB