Приказ основних података о документу

dc.contributor.advisorMandinić, Zoran
dc.creatorStojanović, Jelena
dc.date.accessioned2023-02-13T15:20:59Z
dc.date.available2023-02-13T15:20:59Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://smile.stomf.bg.ac.rs/handle/123456789/3154
dc.description.abstractUvod: Važnu ulogu u nastanku karijesa igraju navike u ishrani i navike vezane za oralno zdravlje. Promene fizičko-hemijskih svojstava pljuvačke kao što su smanjen protok, pH i puferski kapacitet imaju značajan uticaj na razvoj karijesa. Cilj rada: Cilj ove studije bio je da utvrdi ulogu pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakulteta. Materijal i metode: Navike u ishrani, sastav i redovnost obroka procenjeni su pomoću upitnika o ishrani. Oralno zdravlje studenata procenjeno je standardnim stomatološkim pregledom i određivanjem vrednosti KEP indeksa. Uzorci nestimulisane pljuvačke sakupljeni su radi određivanja puferskog kapaciteta i pH vrednosti standardnim laboratorijskim metodama. PomoćuGC saliva buffer check® testa određena je vrednost nestimulisane pljuvačke, puferski kapacitet i kolčina izlučene stimulisane pljuvačke. Statistička značajnost je određena na nivou p jednako ili manje od 0,05. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika, 77% čine osobe ženskog pola, preostalih 23% muškog. Između muškog i ženskog pola uvrđena je stastistički značajna razlika pH vrednosti izmerene pH metrom (p=0,006) i pH vrednosti izmerene GC saliva buffer check® testom (p=0,000). Statistički značajna razlika postoji u količini izlučene pljuvačke izmešu polova (p=0,036), pri čemu srednja vrednost količine pljuvačke kod muškog pola iznosi 8,1 ml/5 min, a ženskog 6,3ml/5min. Prosečna vrednost KEP indeksa kod žena iznosi 6 a kod muškaraca 4,25 i utvrđena je statistički značajna razlika (p=0,031). Značajna negativna korelacija postoji između pH vrednosti pljuvačke izmerene pH metrom i KEP indesa (p=0,044). KEP indeks se povećava konzumacijom slatkiša (p=0,026), ishrane s mesom (p=0,019) i dodatnim zaslađivanjem napitaka (p=0,024). Zaključak: U ovoj studijskoj populaciji ishrana utiče na razvoj karijesa. Niža vrednost KEP indeksa kod muškaraca kao i viša vrednost pH, viši puferski kapacitet i veća količina izlučene pljuvačke ukazuju na manji karijes rizik kod muškaraca.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Stomatološki fakultetsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectpH pljuvačkesr
dc.subjectPuferski kapacitet pljuvačkesr
dc.subjectKEP indekssr
dc.subjectStudenti stomatologijesr
dc.titleUloga pH i puferskog kapaciteta na oralno zdravlje studenata druge godine Stomatološkog fakultetasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_smile_3154
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу